Taşıma gücü düşük, oturma problemleri olan zeminler, altyapı çalışmaları için büyük sorun teşkil ederler. Son yıllarda sıkıştırılmış toprak dolguların zemine aktaracağı yükleri azaltmak için, toprak dolgular yerine genleştirilmiş polistiren köpükler (EPS) kullanılmaktadır. 1960 yılından beri ısı yalıtımı alanında kullanılan bu ürün, altyapı çalışmaları için de iyi bir çözüm sunmaktadır. EPS Bloklar sıkıştırılmış toprak dolgu yoğunluğunun %1 ‘i kadar bir yoğunluğa sahip olduğu için zemin üzerine oldukça düşük gerilmeler aktarmaktadır.
Macaristan / Dagaly Yüzme Kompleksinin alt yapı çalışması Kuzeybatı yönüne devam eden 4000/4700 mm çapında gravite hattı ve 2000 mm yarıçapında yağmur suyu tahliyesini sağlayan kanalları kapsamaktadır. Kuzey Peşte su toplama sahasında toplanan yağmur suyunun Tuna nehrine tahliyesini sağlayan, bazen su taşkını esnasında 5 m3/s su taşımakta olan kanallar, 1927-1933 yılları arasında inşa edilmiştir, monolit betonarme ve tuğla kombinasyonundan oluşmaktadır.
Büyük çaplı kanalların yaşı ve durumu nedeniyle yapı koruma işlemleri, inşa esnasında ön plana çıkmaktadır. Bilindiği gibi üzerine inşa edilen kompleksin statik yükleri ve yapı üzerinde hareket eden araçların dinamik yükleri kanal koruma yapıları olmaksızın zarar görebilir. Bundan dolayı bu projede basınç kanalı boyunca çift taraflı kanal plakaları için betonarme kanal koruma yapıları hazırlandı. Bu sayede her iki kanal yükten kurtarıldı. Kanal koruması ile birlikte arazi şekline bağlı olarak alana bir istinat duvarı yapıldı. İstinat duvarının yapımı ardından 3 metre kalınlığındaki toprak dolgunun sebep olduğu gerilmelerden dolayı kazıklarda ve kanallarda hasarlar oluştu. Statik kontrol sonucunda iki farklı çözüm uygulama yönteminin mümkün olduğu görüldü; bunlardan biri kazıkla güçlendirilmiş istinat duvarı yapımı, diğeri ise istinat duvarının toprak dolgusundan kaynaklanan yüklerin azaltılması için EPS Blok (Genleştirilmiş Polistiren Köpük) uygulanmasıydı.
Austrotherm geoBLOCK® bir mühendislik çözümü
Austrotherm geoBLOCK ® uygulaması yanal gerilmeleri azaltmakta ve hassas yapılar altındaki kanallar ve diğer kırılgan yapıların üzerine etkiyen sürşarj yüklerini azaltarak ekonomik tasarruf ve güvenlik sağlamaktır. EPS bloklar tüneller üzerine yapılan toprak dolgu ağırlığının hafifletilmesinde kullanıldığı gibi; stadyum ve tribün altına da döşenebilmektedir. Aynı zamanda gömülü menfez, tünel inşaatları gibi projelerde geri dolgunun EPS Bloklar ile yapılması halinde, etkiyecek düşey yük en aza indirileceği için daha ekonomik bir tasarım yapılmasını sağlayacaktır.
Macaristan’da pek yaygın olarak kullanılmayan ancak daha ekonomik ve hızlı olan ikinci seçenek; yani genleştirilmiş polistiren köpük, Austrotherm geoBLOCK® mühendislik çözümü tercih edildi. Projede 1 × 1 × 2 metre ebatlarında Austrotherm geoBLOCK® ürünü kullanılmıştır. Malzemenin yapı yoğunluğundan dolayı, 2 metreküplük EPS bloklar iş makinalarına ihtiyaç duyulmadan el gücüyle kolaylıkla yerlerine yerleştirilebilmiştir. EPS Blokların ekstra stoklamaya ihtiyaç duyulmadan ve el gücüyle hızlı yerleştirilmesiyle proje kısa sürede ve ekonomik şekilde tamamlanmıştır.
© 2024 Austrotherm