Binalarımızın dıştan duvarları için yapılan ısı yalıtımına ülkemizde Mantolama denilmektedir. Binanın dış duvarlarına uygulanan ısı yalıtım levhalarının son kat sıva-boya ile kaplanması ile yapılan işlemdir. Zaman zaman inşaat sektörümüzde farklı uygulamalar da görmekteyiz. Örneğin, en çok Ege Bölgemizde tuğla ile örülen duvarlara uygulanan Sandviç duvar ısı yalıtımı uygulaması gibi. Peki, hangi uygulama daha iyidir? Sandviç duvar mı? Mantolama mı?
Sandviç duvar ısı yalıtımı uygulamasında genellikle düşük yoğunluklu ve ısı iletim katsayısı da mantolamada kullanılanlara göre daha düşük performanslı olan EPS levhalar, maliyet nedeniyle tercih edilmektedir.
Sandviç duvar ısı yalıtımı uygulamasında bina dış cephesi sadece dış cephe boyası ile korunmakta olup, cephede daha ince kaplama yer almaktadır. Diğer bir deyişle cephede yaklaşık 1mm kalınlığında dış cephe boya filmi vardır. Yani bina duvarları yağmur, kar, donma-çözünme gibi iklim şartlarına açıktır. Bina duvarlarının ömrü bu nedenle daha kısa olur.
Mantolamada ise bina dış duvarlarına en az 4cm ısı yalıtım levhası ve üzerine 2 kat ince sıva 2- 3mm ve ince sıva üzerine de (en az3mm) mineral sıva ve boya uygulaması ile cephe duvarları en az 4-4,5cm ısı yalıtımı uygulaması ile dışarıdan kaplanır. Bina duvarları böylece yağmur-kar-dolu-donma-çözünme-ısınma vb. iklim şartlarına ve alta katlar için fiziksel darbelere daha çok dayanıklı olur. Bu sayede bina duvarlarının ömrü daha uzun olur.
Mantolamada kullanılan gri renkli EPS ısı yalıtım levhalarının beyaz renkli EPS ısı yalıtım levhalarına göre daha iyi ısı yalıtım performansı sunduğunu dikkate aldığımızda, Mantolamanın Sandviç duvar ile ısı yalıtımına göre daha iyi sonuç verdiğini görebiliriz.
Mantolama: Austrotherm EPS F-Plus Gri renkli ısı yalıtım levhası; iletim katsayısı 0,032 w/mk
Austrotherm EPS Beyaz renkli ısı yalıtım levhası; iletim katsayısı 0,038 w/mk
Sandviç Panel: EPS 10 yoğunluk Beyaz: iletim katsayısı > 0,05 w/mk
Yukarıda verilen ısı iletim katsayısı (lamda) değerleriyle beraber duvar kalınlığını da dikkate alarak ısı geçirgenlik dirençlerini hesaplarsak aradaki performans farkını daha iyi anlayabiliriz.
0,032w/mk lamda değerli 4cm Austrotherm EPS ısı yalıtım levhası 20cm kalınlığında yatay delikli bir tuğla duvar üzerine mantolama yapılarak uygulandığında Toplam R-Isı Geçirgenlik direnci 1,923m2k/w hesaplanmaktadır.,05 w/mk lamda değerli 4cm beyaz EPS levhalı Sandviç Duvar uygulamasında kullanılan 10 ve 20cm’lik yatay delikli tuğlalar ile ısı yalıtımı yapıldığında, Toplam R-Isı Geçirgenlik direnci Rt sandviç duvar: 1,48m2k/w olarak hesaplanmaktadır.Duvar ısı yalıtımında esas duvarın ısı geçirgenlik direncini artırmak olduğuna göre ısı geçirgenlik direnci 1,923m2k/w olarak hesaplanan mantolama uygulaması, 1,48m2k/w ısı geçirgenlik direncine sahip sandviç duvardan daha iyidir.
© 2024 Austrotherm