Türkiye’nin en önemli konularından birisi enerji.Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamıza karşın maalesef ki, enerjiyi tasarruflu kullanmıyoruz.
Enerji tasarrufunun en önemli ayaklarından birisi de yalıtım. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, bir kez ertelenen Enerji Kimlik Belgesi’ne 576 gün kala, enerji tasarrufu konusunda Türkiye’nin nabzını tutmak ve Isı Yalıtım Kalınlıkları’na dikkat çekmek amacıyla yola çıktı
“MÜDÜR YOLLARDA” kod adı ile motosikletiyle 30 gün boyunca 30 ili gezmek için yola çıkan Alioğlu, Bursa durağında da mantolama uygulamacıları, bayiler, konut sakinleri, apartman yöneticileri, esnaf ve ustalar ile bir araya geldi, şantiye ziyaretlerinde bulundu.
Austrotherm Türkiye tarafından başlatılan “ISI YALITIMI, ÜLKE KAZANIMI” bilinçlendirme projesinde enerji kaybı sorununa ve enerji tasarrufu ile ısı yalıtım kalınlıkları arasındaki ilişkiye dikkat çekilmeye çalışılıyor.
Bursa durağında enerji tasarrufu ile ilgili bilgiler veren Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithal ettiğini ve dışa bağımlılık nedeniyle milli güvenlik açısından da ısı yalıtımı ve sunduğu enerji tasarrufunun ülkenin birincil konularından biri olması gerektiğini kaydetti.
Alioğlu, “Enerji tüketimimizin yüzde 35’ini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017’de enerji ithalatı için 37 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin yüzde 35’ini yani 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında ısı yalıtımı yok. Dış cepheye uygulanacak, daha kalın ısı yalıtım levhası içeren mantolama uygulaması yapılması ile ortalama yüzde 50 oranında enerji ve yakıttan tasarruf sağlanabilir. İklim bölgelerine göre dış cephede ısı yalıtımı kalınlıkları bölgelere göre uyarlanmalıdır. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) 1 Ocak 2020 tarihinde zorunlu hale gelecek. Şuan Bursa’da 31 bin 225 binanın Enerji Kimlik Belgesi var. Bu EBK hazırlık sürecinde ısı yalıtımı ilk gündem konularından biri olmalı” dedi.
Mantolamanın kalbinde yer alan ısı yalıtım levhasının daha kalın olmasının, enerji tasarrufunu etkileyen en önemli etken olduğunun altını çizen Özgür Kaan Alioğlu, mantolama maliyetinin yaklaşık yüzde 20’si ısı yalıtım levhası, yüzde 30’u diğer komponentler ve yüzde 50’si de uygulama ve şantiye gideridir.
Isı Yalıtım levhası kalınlığını 2 kat (Yüzde 100) artırmak, mantolama maliyetini sadece yüzde 20 artırırken,enerji tasarruf miktarını ise 2 kat artırmak anlamına geldiğini belirtti. Sadece yollara çıkmakla kalmayıp, konuyu change.org taşıyan Alioğlu, ülke boyutunda konuya dikkat çekmek için “ISI YALITIMI, ÜLKE KAZANIMI. YEŞİL BİR DÜNYA ve daha fazla ENERJİ TASARRUFU için, daha KALIN MANTOLAMA yaptıralım” konseptinde change.org’da kampanya başlattı.
Enerjide yüzde 75 dışa bağımlı olan bir ülke olarak ısı yalıtımı gerçekten önemli bir konu.
Bu anlamda da bu sosyal sorumluluk projesini önemsiyoruz. Umarım Enerji Verimlilik belgesi bir kez daha ertelenmez ve tüm binalar yalıtıma kavuşur.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/cansel-oruc/mudurun-yolu-bursadan-gecti-40865410
© 2024 Austrotherm